Onderzoek: ultiem vrouwenbier bestaat niet

Onderzoek: ultiem vrouwenbier bestaat niet

Vrouwen willen een diversiteit aan smaken als het om bier gaat. Ze houden ook niet perse alleen van zoet bier en vinden de bittere smaak geen beletsel om bier te drinken. Conclusie: het ultiem vrouwenbier bestaat niet. Dat blijkt uit een onderzoek gehouden in Trappistenbrouwerij La Trappe in Tilburg.

Daar werd onlangs een netwerkbijeenkomst voor vrouwen gehouden. Zij namen ook deel aan een smaakonderzoek waarbij (blind) zes zeer in smaak uiteenlopende bieren werden geproefd. De volgende rapportcijfers werden gegeven: Tripel bier 6,9 (Jopen Trinitas Tripel), Dunkle Weizen bier 6,7 (Texelse Skuumkoppe), Amerikaanse India Pale Ale 6,5 (Raging Bitch), Fruitbier (6,2) Mongozo Mango en het pilstype (La Trappe Puur) en dubbel bier zonder hop (Gruut Brune) kregen een 5,9.

Fiona de Lange, initiatiefneemster: ‘Brouwerijen doen zichzelf te kort door zich alleen met zoet bier op de vrouw te richten. Ondernemende vrouwen zoeken variatie. Het puntenverschil tussen de laagste en de hoogste is zo minimaal waaruit dus blijkt dat vrouwen smaakvariatie willen. De voorkeur ligt dus absoluut niet alleen bij zoet. Sterker nog het meest extreem bittere bier kwam als derde uit de bus met een 6,5. Op marketinggebied is er dus werk aan de winkel. Zeker ook omdat blijkt dat de helft van de niet-bierdrinkende vrouwen in de toekomst wel bier gaan drinken.’

Verrast

Verder bleek dat 75 procent van de ondervraagde vrouwen was bekend met bier en het minimaal 1 keer per week drinkt. 25 procent van de vrouwen dronken geen bier waarbij ze als belangrijkste redenen aanvoerden dat je er dik van zou worden, het te bitter is en dat er in de omgeving geen bier gedronken werd.

In totaal verraste 60 procent van de dames de diversiteit aan biersmaken en is bij bijna de helft van de ondervraagden de perceptie over bier geheel of gedeeltelijk veranderd na deze bijeenkomst. Opvallend: in de toekomst zal 82 procent van de vrouwen bier drinken en maar liefst ruim 90 procent van de respondenten andere vrouwen ook aanraden om bier te gaan drinken.

Bierspecial

Naast bier zijn de meest gedronken andere dranken wijn (41%), gedistilleerd (10%), cocktails (8%) en cider (7%). Van alle niet-bierdrinkende vrouwen drinkt 91 procent wijn. Verder blijkt dat 28 procent wel van speciale bieren houdt maar niet van pils en meer dan de helft (51%) van de vrouwen drinkt pils en speciale bieren.

In de Misset Horeca van komende vrijdag (1 juli) een uitgebreid artikel over vrouwen en bier. Dat hoort bij een special over bier waarin ook het Pilsoverzicht is opgenomen. Ofwel wat zijn de belangrijkste pilssoorten in Nederland en vooral ook, wat moet een ondernemer voor een fust betalen.