De beste cafés van de provincies

De beste cafés van de provincies
Koos Groenewold

In de Café Top 100 2015 zijn alle provincies vertegenwoordigd, de één wat meer dan de ander. Maar wat ze allemaal overeen hebben: elke provincie heeft een beste. Drie provincies hebben eigenlijk twee winnaars. Want Olivier (Utrecht), Hoppe (Noord-Holland) en De Bóbbel (Limburg) staan dit jaar in de Eregalerij als voormalig winnaars. Wij zetten de hoogst genoteerden per provincie op een rij.

Drenthe – Groothuis, Emmen

Als je de beste van Nederland bent, ben je natuurlijk ook de beste van de provincie. Maar goed, het is iets wat ze bij Groothuis ook maar mooi in hun zak mogen steken. Evenals vorig jaar is het Emmer café de beste van Drenthe. Het is een mooie aanvulling op de prijzenkast, naast de absolute hoofdprijs: en dat is het feit dat Groothuis het beste café van Nederland is.

Noord-Holland – De Bonte Koe, Purmerend

Een derde van het aantal cafés in de top-15 van dit jaar komt uit Noord-Holland. Café Hoppe in de Eregalerij niet eens meegerekend. Dan is een prestatie wanneer je de beste van die provincie bent. Huub en Linda Arents bestieren al jaren een topcafé, dat de afgelopen drie jaar steevast in de top-3 eindigde. Naast een welverdiende landelijke zilveren plak, dit jaar opnieuw het goud in de provincie.

Zeeland – De Gekroonde Suikerbiet, Zierikzee

Het is eenzaam aan de top, luidt een bekend gezegde. Dat geldt deels ook voor De Biet. De meeste vreugde zal ongetwijfeld uitgaan naar de welverdiende derde plek in deze Café Top 100. Maar Robbert Roggeband is met zijn café ook de beste van de provincie. Met afstand, de nummer twee volgt pas op plek 39. Het is overigens geen schande als tweede te eindigen achter dit café.

Limburg – In de Karkol, Maastricht

Doordat Sjinkerij De Bóbbel al drie jaar in de Eregalerij bivakkeert, mag In de Karkol zich de beste van Limburg noemen. Maar niet alleen daarom: Barth Hochstenbach heeft met zijn café een parel in handen dat zich al jaren meet met de absolute top. Dus of je nu de beste bent of één van de beste: het is sowieso meer dan verdiend. Wat een topbedrijf!

Noord-Brabant – In den Bockenreyder, Esbeek

Niet het studentikoze Tilburg, niet het bourgondische Breda, noch het statige 's-Hertogenbosch levert de provinciewinnaar van Noord-Brabant dit jaar. Die eer is voorbehouden aan de gemeente Hilvarenbeek, waar het dorpje Esbeek een juweel van een café huisvest: In den Bockenreyder. Met de warme, sympathieke zaak heeft Brabant een waardige ambassadeur.

Gelderland – In de Blaauwe Hand, Nijmegen

Niet hoofdstad Arnhem, maar tweede stad en eeuwige rivaal Nijmegen levert het beste café van 's lands grootste provincie. En als we het juryrapport er nog eens bijhalen is dat een meer dan terecht feit. Het personeel maakt hier het grote verschil en dat levert In de Blaauwe Hand een mooie plek op lijst op en deze prestigieuze prijs.

Groningen – De Pintelier, Groningen

Het beste café van Groningen vinden we in de hoofdstad van de provincie. De concurrentie is hier moordend, maar het is Erik Harder gelukt om boven de rest uit te stijgen. De klassieke ambiance, gecombineerd met spontane gezelligheid die we hier aantreffen zorgt ervoor dat De Pintelier terugkeert waar het hoort: in de top-10 van de lijst en bovenaan in de provincie.

Friesland – De Stee, Leeuwarden

Al een goed aantal jaren op rij verdedigt De Stee de eer van de provincie met verve. Al jaren is dit het hoogst genoteerde bedrijf van Friesland en ook dit jaar is het weer raak. Arman en Ilva Stoelwinder staan met dusdanig veel passie aan het roer van deze parel onder de cafés, dat de jury maar moeilijk om hen heen kan. Ter verduidelijking: die ambitie hebben we dan ook absoluut niet.

Overijssel – De Engel, Oldenzaal

Als oud-winnaar heb je een naam hoog te houden. En een eer. Dat doet De Engel in beide gevallen. Ook dit jaar is de jury meer dan aangenaam verrast door de hartelijkheid, het vakmanschap en de warmte die haar ten deel valt. Het levert De Engel een mooie achttiende plek op en een gouden plak in deze provincielijst, als beste van Overijssel.

Zuid-Holland – De Bonte Koe, Leiden

De naamgenoot van het beste café van Noord-Holland verdedigt dit jaar de eer van Zuid-Holland. Een fraaie stijging van negen plekken zorgt voor een mooie twintigste plek en daarmee is het café het beste van Zuid-Holland. De Bonte Koe wist de afgelopen vijf jaar telkens te stijgen. Dat belooft wat voor het komend jaar. We wachten vol spanning af.

Flevoland – 't Voorhuys, Emmeloord

De huiskamer van Emmeloord, meerdere malen geroemd om de diversiteit van de gasten, mag zich het beste café van Flevoland noemen. Twan Hakvoort en Renee Hellendoorn hebben het bedrijf langzaam overgenomen van Joke en Erik Hellendoorn en dat gaat, getuige een verdiende stijging in de lijst, prima te verlopen.

Utrecht – De Zwijger, Houten

Niet in de studentikoze hoofdstad, maar in het naburige Houten vinden we het beste café van de provincie Utrecht. De Zwijger is de provinciale trots, mede omdat Belgisch Biercafé Olivier, dit jaar voor het eerst in de Eregalerij bivakkeert, na de winst van vorig jaar. Het zijn grote schoenen om te vullen en we kijken dan ook belangstellend uit naar het komend jaar.

>> Bekijk de complete ranglijst van de Café Top 100 2015

Bekijk deze collectie

Wetgeving

In deze collectie alles over wetten en regels waar de horeca mee te maken heeft. Van de recente wijzigingen in de pensioenwet tot inzichten in de Bibob-regelgeving. Leer hoe je aan wet- en regelgeving voldoet en hoe je vergunningen aanvraagt.