Alles over Bierbrouwerij

R’ in de maand: tijd voor bokbier

R’ in de maand: tijd voor bokbier

De eerste maandag van oktober is traditioneel de datum waarop de Nederlandse bierbrouwers, aangesloten bij het Centraal Brouwerij Kantoor (CBK), hun bokbieren op de markt brengen. Dit jaar zal er niet gewacht worden op deze dag die pas op 6 oktober valt. 29 September is al op veel plaatsen het robijnrode herfstbier te drinken. Bokbier is feitelijk de enige echte biertraditie die Nederland – pilsland bij uitstek – kent.

Maredsous: een bierige abdij

Maredsous: een bierige abdij

Precies 130 jaar geleden werd begonnen met de bouw van de abdij van Maredsous. Een belangrijke bron van inkomsten voor de 31 monniken die er vandaag de dag werken en bidden is de verkoop van abdijbier en kaas. Dat laatste komt uit eigen huis, het bier wordt in opdracht gemaakt bij de brouwers van – hoe ironisch - Duvel. Recent werd een permanente tentoonstelling geopend over het leven in de abdij en de twee grote bronnen van inkomsten.

Brouwers zonder brouwerij

Brouwers zonder brouwerij

Brouwerijhuurders worden ze wel genoemd. Bierbrouwers die niet beschikken over een eigen brouwerij, maar voor het brouwen van hun bieren de capaciteit inhuren van een collega. Toch brengen de ‘brouwers zonder brouwerij’ een interessant en smakelijk scala aan bieren op de markt. Zo weet het Rondje Bier nu uit eigen ervaring.

Verplichte drankafname

Verplichte drankafname

Het is in de horeca een overbekend fenomeen: de verplichting om bier en andere dranken bij één specifieke leverancier af te nemen, vaak voor een lange periode. De grondslag voor zulke bedingen is doorgaans gelegen in de omstandigheid dat de horecaondernemer niet gemakkelijk aan financiering via een bank kan komen, maar wel een brouwerij bereid vindt tot het verstrekken van een lening. In ruil verlangt de brouwerij dat de uitbater uitsluitend haar bier afneemt. Ook plegen brouwerijen afnameverplichtingen te verlangen wanneer zij bijvoorbeeld de bedrijfsinventaris of kelderbierinstallatie aan de horecaondernemer in bruikleen geven of eigenaar zijn van het pand waarin een horecaonderneming wordt gedreven.

Pilsoverzicht 2007

Pilsoverzicht 2007

Voor de tweede keer brengt Misset Horeca een overzicht van vrijwel alle tappilseners op de Nederlandse markt. Van de bekende A-merken tot de prijsvechters. De <a href='http://www.missethoreca.nl' target='_new'><b>meest relevante informatie</b></a> van liefst 23 pilsmerken op een rij. Tenzij anders vermeld zijn. De prijzen gelden vanaf 1 juni 2007 en zijn exclusief BTW.

Geflest bierplezier

Geflest bierplezier

Het uitgaanspubliek anno nu is massaal aan de fles. In een poging om bij de aan Flügels en Breezer verslingerde doelgroep niet uit het vizier te raken, zetten de bierbrouwers alle zeilen bij. En de langhalzige fles – waarbij uitstraling even belangrijk is als smaak – moet daar bij helpen. Er is keuze genoeg. Van puur Hollands tot zeer exotisch. Rondje Bier zette er zeven aan de lippen.

Reacties op 'Bierprijs moet naar consument

Reacties op 'Bierprijs moet naar consument

J.C.H. van der Heijden, Restaurant Schoonoord, Oosterbeek: U gaat wel heel erg snel voorbij aan het feit dat niet iedere ondernemer een Nederlands biermerk verkoopt. Wellicht handig om te vermelden dat een goedkoper bier alleen werkt bij Nederlandse brouwerijen en niet voor, b.v. Duitse bierbrouwers. Of zijn deze soms ook betrokken bij de zgn. kartelvorming

Speciaalbier op presenteerblaadje

Ondernemers die meer met speciaalbier willen doen maar door de bomen het bos niet meer zien, hebben sinds een paar maanden een handig hulpmiddel: AB & C. Een samenwerkingsverband van de biergroothandels Astein en Bier & Co, met als doel de bieren van vijftien kleinere brouwerijen onder de aandacht van de horeca te brengen.

Heineken is bijna overal

Heineken is bijna overal

Heineken is de meest internationale brouwerij ter wereld. Zeker na de recente overname van Scottish & Newcastle. Er zijn weinig landen in de wereld waar het biermerk niet te krijgen is. Heineken en Amstel zijn de twee bekendste biertjes van de Nederlandse brouwer. Lokaal brouwt Heineken onder merken als Murphy's, Tiger en Ochota. Een profiel van een machtige bierbrouwer.

Premium en kleinere merken

ALFA Biertype: Pils (5%) Smaakomschrijving: ‘Zuiver en vol van smaak. Tikje zoetig.’ Brouwerij: Alfa Brouwerij. Inhoud fusten: 20 en 50 liter. Prijs per fust: €69,50 per fust van 50 liter. Tankbier: Nee. ‘Maar gaat er waarschijnlijk wel komen.’ Glaswerk: Ja. Afnameverplichting: Nee. Algemeen: Vilten en uithangbord ook beschikbaar. Een paar restaurants in de omgeving uitgezonderd,